Siirry suoraan sisältöön

Koira-avusteinen puheterapia / Hundassisterad talterapi

Koira-avusteinen puheterapia on tavoitteellista, suunniteltua ja ammatillista. Kuntoutuskoiran ohjaaja on sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilainen ja koira on läpäissyt soveltuvuuskokeen, jossa varmistetaan että koira soveltuu sille suunniteltuun työhön luonteensa ja ominaisuuksiensa osalta. Kuntoutuksessa koira-avusteinen työ on osa puheterapiaprosessia ja sen avulla voidaan tukea asiakkaalle laadittujen tavoitteiden toteutumista. 

Koiraa voidaan käyttää monipuolisesti puheterapiassa. Koiran läsnäolo rauhoittaa ilmapiiriä ja auttaa asiakasta keskittymään. Koira innostaa ja motivoi, se on suvaitsevainen ja hyvä kuuntelija. Koiraan on helppo ottaa kontaktia ja koiran läsnäolo kannustaa keskusteluun ja vuorovaikutukseen.  

Toteutan koira-avusteista puheterapiaa jos se on asiakkaan tavoitteiden kannalta merkityksellistä. Keskiössä on aina asiakas, ja puheterapiaa suunniteltaessa otetaan ammatillisesti huomioon asiakkaan tavoitteet, mielenkiinnon kohteet ja toiveet. Koira-avusteisen puheterapian mahdollisuudesta sovitaan aina etukäteen asiakkaan ja lähi-ympäristön kanssa. Jos koira-avusteinen menetelmä on merkityksellistä asiakkaan tavoitteiden kannalta, tulee toimintaympäristön sopivuus ja yhtenäisistä toimintatavoista sopia asiakkaan ja lähi-ympäristön kanssa. Koira-avusteisessa puheterapiassa huomioidaan sekä asiakkaan että koiran hyvinvointi ja  turvallisuus.  

Koira-avusteisessa puheterapiassa minulla on mukana suomenlapinkoirani Hilla, joka on suorittanut hyväksytysti Koirat kasvatus- ja kuntoutustyössä ry:n soveltuvuuskokeen ja työnäytön. Olen itse suorittanut Koira-avusteisen kasvatus- ja kuntoutustyön täydennyskoulutuksen (10 op.) ja yhdessä olemme myös suorittaneet Suomen Terapiakoirakoulun koira-avusteisen toiminnan peruskoulutuksen. Mukana on myös harjoittelijana labradorinnoutaja-pentu Ella.


Hundassisterad terapi är målinriktad, planerad och professionell. Hundföraren har examen inom social- och hälsovården och hunden har genomfört ett lämplighetstest. Med lämplighetstestet försäkras det att hunden passar till det arbete den är tänkt med tanke på hundens lynne och egenskaper. Hundassisterad talterapi är en del av talterapiprocessen som ett stöd för de målsättningar som lagts upp. 

Hunden kan användas mångsidigt inom talterapin. Hundens närvaro lugnar och hjälper klienten att koncentrera sig. Hunden inspirerar och motiverar, den är accepterande och en bra lyssnare. Det är lätt att skapa kontakt med hunden och hundens närvaro uppmuntrar till diskussion och växelverkan.

Jag erbjuder hundassisterad talterapi om det är motiverat med tanke på de målsättningar klienten har. Klientens önskan, behov, intresseområden och målsättningar är alltid det centrala inom talterapin. Hundassisterad talterapi planeras alltid i förhand tillsammans med klienten och näromgivningen. Om hundassisterad talterapi är motiverat, behöver omgivningen ses över. Det bör kontrollerats att utrymmen där talterapin utförs passar för hundassisterad talterapi och riktlinjer för de här träffarna bör läggas upp tillsammans med klienten och näromgivningen. Inom hundassisterad talterapi beaktas klientens och hundens välmående och trygghet.

Inom hundassisterad talterapi har jag med mig min finska lapphund Hilla, som har utfört Hundar inom fostran och rehabilitering rf:s lämplighetstest och arbetsuppvisning. Själv har jag utfört Hundar inom fostran och rehabilitering – fortbildning (10 sp) och tillsammans har vi även utfört Finska Terapihundskolans Hundassisterad aktivitet-grundexamen. Med mig har jag även labrador retriever-valpen Ella.